Kocaeli’nin bir hayli köklü bir tarihi var. İlk çağlarda antik kentler döneminden başlıyor, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi olarak devam ediyor. Asya ile Avrupa kıtaları arasında önemli kara ve demiryolu rotalarının kavşağındaki Kocaeli, bugün Marmara Bölgesi’nin ve tüm Türkiye’nin en önemli endüstri ve sanayi yerleşimlerinden birisi. Peki bu koca şehire ilk kez gelenler nereleri görmeli? Bunun için kısa bir çalışma hazırladık, buyrun;
1. Kasr-ı Hümayun Sarayı
İzmit’te, Kocaeli’nin Gebze, Körfez gibi diğer ilçelere göre daha fazla endüstriyel olan ilçelerine göre Osmanlı’dan kalma çok değerli yapılar var. Bunlardan biri, Sultan Abdülaziz döneminde, İzmit merkezde İstanbul dışına inşa edilen ilk saray olma özelliği taşıyan Kasr-ı Hümayun Sarayı. Mimari üslup olarak, Neo–Klasik ve Avrupa-Barok stilinin hakim olduğu iki katlı yapı, Sultan Abdülaziz’in Av Köşkü olarak da geçiyor.
Yaz açılış kapanış saatleri 09.00 – 19.00 iken kışın kapanış saati 17.00 oluyor. Cumartesi pazar da dahil olmak üzere her gün açık. Müze kart geçerli.
2. Ali Efendi Konağı
Fotoğraf Kaynak: www.izmit.bel.tr
1774’te inşa edilen ve 1. Abdulhamit döneminden kalan Saatçi Ali Efendi Konağı, 18. – 19. yüzyılın en güzel sivil mimarlık örneklerinden biri. Ahşap detaylarıyla dikkat çeken konak, aslında ilk olarak Gümüşoğlu Ailesi’nin konağıyken zaman içinde el değiştirerek İzmitli saatçi Ali Efendi’nin konağı olmuş. Son olarak Kültür Bakanlığı, burayı kamulaştırarak 1987’de Etnografya Müzesi haline getirmiş. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
3. Selim Sırrı Paşa Konağı
Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/pg/sirripasakonagi
Bu konak, 1888 – 1894 yılları arası İzmit Valisi olan ve Osmanlı’nın ilk yol ve köprü mühendisi olarak kayıtlara geçen Selim Sırrı Paşa’nın tasarımı kendisinin elinden çıkma, 1892 yılında inşa ettirdiği konağı. Ahşap detayları, süslemeleri, Fransa’dan getirtilmiş yer döşemeleri ile bizce İzmit’teki 19. yüzyıl sivil mimarisinin en zarif en güzel örneği. Konağın en dikkat çeken özelliği Osmanlı mimarisinde genellikle kule biçiminde bir oda olarak adlandırılan ahşap bir cihannümasının bulunması. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
Ayrıca merkeze 30-45 dakika uzaklıktaki Gebze ve Körfez‘de bulunan, dünyaca ünlü “Kaplumbağa Terbiyecisi” adlı tablonun ressamı Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi ve 1884 yılında Alman İmparatoru Kaiser Wilhelm’in Osmanlı İmparatorluğu’nu ziyareti süresince konaklaması için 3 gün içinde, prefabrik şekilde başka bir yerde yapılıp buraya monte edilen Kaiser Wilhelm Köşkü gibi tarihi yapılar da İzmit civarında görülebilecek önemli yapılar.
İzmit merkezde olanlar Saat Kulesi’nden en yakını 3dk (Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi) en uzağı 20 dklık (Saatçi Ali Efendi Konağı) yürüme mesafelerinde.
Merkezin dışında Hereke, Körfez sahilinde bulunan Kaiser Wilhelm Köşkü 27km, Eskihisar, Gebze’de bulunan Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi ise İzmit merkeze 51 kilometre mesafede.
4. İzmit Saat Kulesi
İzmit Sancak yöneticisi Musa Kazım Bey tarafından, Sultan 2. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yıl dönümü şerefine Neoklasik tarzda yaptırılan İzmit Saat Kulesi, hem İzmit’in simgelerinden hem de İzmitli’lerin çay – kahve molası için tercih ettiği yerlerden . Özellikle saat kulesi altına konuşlanmış, körfeze karşı manzaralı Şelale Cafe buranın en popüler yeri. Burası Gayret Gemi Müzesi’ne yürüyerek 1,5km 20dk mesafede. Programınızda rahat rahat ikisini birbirine bağlayabilirsiniz.
5. Gayret Gemi Müzesi
Fotoğraf kaynak: commons.wikimedia.org
1946’da USA Everson adıyla ABD’den çıkıp, Kore ve Vietnam Savaşları’na katılıp, Panama, Portoriko, İspanya limanlarına uğradıktan sonra Türk Donanma Komutanlığı’na katılıp en sonunda İzmit’e demir atan TCG Gayret Gemisi, şu an Kocaeli Belediyesi’nce oluşturulan denizcilikle ilgili bir müze ve sanat galerisi. Müze-gemi rehber eşliğinde de gezilebiliyor. İçinde açık kapalı kafeteryalar da var. Bir savaş gemisinin mutfağını, harekat merkezini, makina ve kazan dairelerini, top ve silah sistemlerini hatta çamaşırhanesini gezmek ilginç olabilir. Müze Pazartesileri hariç her gün 09.00 – 17.00 arasında açık
İzmitlilerin İzmit’te en çok önerdiği yer SEKA Park oldu. Burası İzmit’in körfeze kıyısını boydan boya geçen 550 dönümlük devasa bir park. Kocaeli Belediyesince, eski SEKA (Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları A.Ş) fabrikasının olduğu alanın dönüştürülmesiyle oluşturulmuş. Yeşil alanlardan, bisiklet yollarına, cafelerden restoranlara, otelden etkinlik alanına, sahalardan kortlara, oyun parklarından tırmanış duvarına kadar içinde ne ararsanız var. Park o kadar büyük ki vaktiniz darsa gingerla ya da bisikletle gezin deriz.
Parkta bisiklet kiralamak için ise mutlaka Kent Kart‘ınızın olması gerekiyor. Kent Kart Kocaeli’de toplu taşımadan, şehir içi aktivitelere birçok alanda geçerli, çok fonksiyonlu bir sistem. Şehir içine yayılmış 200’ü aşkın Kent Kart klübesi var. Bu noktalar sabah 8.00 akşam 21.00 açık. Bazı benzin istasyonu ve büfelerde de bulabiliyorsunuz.
Seka Park, İzmit Sahili’nde (Oramiral Salim Dervişoğlu Cad.) boyunca devam ediyor.
Burası Türkiye’nin Ankara’dan sonra olimpik standartlardaki ikinci buz sporları salonu. Buz hokeyi, artistik buz pateni gibi sporlarla profesyonel anlamda uğraşan sporcular için gerçekten donanımlı bir antrenman alanı. Burası Buz pateni antrenmanları / Buz Hokeyi maçları veya antrenmanları için kullanılmadığı belirli gün ve saatlerde de halka açık bir yer. Burada halka açık artistik buz pateni veya buz hokeyi kurslarının olduğu seanslara da rastlayabilirsiniz.
Güncel program sık değişiyor fakat genel olarak hafta içi 10.00 aksam 15.00 / 16.00 saatleri arasında açık. Hafta sonları ise buz hokeyi maçı yoksa 12.00 – 18.00 / 19.00 arası açık. Fakat ödeme sadece Kent Kart ile yapılıyor. Kent Kart’ınız yoksa salonun yakınındaki Shell benzin istasyonundan çıkartabiliyorsunuz. Girişler binanın yan kısmından yapılıyor.
Kocaeli’nin bir hayli köklü bir tarihi var. İlk çağlarda antik kentler döneminden başlıyor, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi olarak devam ediyor. M.Ö 300‘lerde kurulan Bithynia Krallığı topraklarına dahil olan bölgeye ilk yerleşimler, M.Ö. 712‘de Trakya’dan gelerek Başiskele’ye yerleşen Megaralılar ile başlıyor. Burada önce Astakos adında bir kent kuran Astakos halkı M.Ö. 262‘de İzmit taraflarına doğru gelerek Nicomedia adlı kenti kuruyor ve bu kent Bithynia Krallığı yıkılıncaya kadar başkent oluyor.
M.S. 284‘de Roma İmparatoru Diocletian, Nicomedia’yı işgal ediyor. Burası bu sefer de Roma İmparatorluğu’nun başkenti oluyor. Şehir böylesine önemli bir unvanla, zaman içinde Roma, Antakya ve İskenderiye’den sonra dünyanın 4. önemli kenti konumuna geliyor. Taa ki İstanbul sahneye çıkana kadar. İmparator Konstantin, başkenti Konstantiniye yapınca, bir de üstüne İmparator Jüstinyen, askeri nedenlerle Kocaeli’ne uzanan yolu kapatıp ulaşımı İznik üzerinden sağlayınca Nicomedia git gide önemini kaybediyor.
Kocaeli ve çevresi, 1078‘de Türk egemenliğine geçiyor ve yakın komşusu İznik’in Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti olmasıyla önemi yeniden artmaya başlıyor. Haçlı Seferleri sırasında bir ara işgal dönemi yaşasa da 1337‘de Osman Bey ve oğlu Orhan Bey’in uç beylerinden Akçakoca tarafından fethedilerek Türk toprağı olduğu netleşiyor ve ismi önce İznikmid, daha sonra İzmid oluyor.
İzmid’in Osmanlı Dönemi’ndeki en parlak zamanı Kanuni Sultan Süleyman dönemi. Sonrasında da 19. yüzyılda İstanbul-İzmit arasında işleyen demiryolunun kente ulaşmasıyla İzmid’in ticari ve sosyal yaşamı canlanmaya başlıyor. 1888‘de önce bağımsız sancak oluyor ve ismi İzmit olarak değiştiriliyor. En sonunda, bölgenin ilk fatihi Akçakoca’ya atfen “Akçakoca’nın yurdu” anlamına gelen Kocaeli adını alıyor.
1. Dünya Savaşı, Kocaeli’yi bir hayli olumsuz etkiliyor. 1920‘de önce İngilizler, 1921‘de de Yunanlıların işgaline uğrayan bölge, 28 Haziran 1921‘de işgalden kurtuluyor. Cumhuriyetle beraber, İstanbul’a yakınlığı ve ulaşım imkanlarıyla, özellikle sanayileşme konusunda atılımlar yapan Kocaeli’de, 1934‘te açıldığında Türkiye’nin ilk kağıt üretim tesisi olan İzmit Kağıt Fabrikası ve 1944‘te açılan Selüloz ve Kağıt Fabrikası (SEKA) gibi Türk sanayisinin önemli kurumlarının merkezi oluyor.
Türkiye’nin ortak saat için baz aldığı meridyen olan 30 derece meridyeninin Kocaeli’den geçmesi nedeniyle tüm Türkiye’nin saatlerini Kocaeli saatine göre ayarladığı da önemli bir ayrıntı. Asya ile Avrupa kıtaları arasında önemli kara ve demiryolu rotalarının kavşağındaki Kocaeli, bugün Marmara Bölgesi’nin ve tüm Türkiye’nin en önemli endüstri ve sanayi yerleşimlerinden birisi.
Adres:
Alikahya Fatih Mah. Esenler Cad. No:3 İzmit / KOCAELİ
Mail:
info@myhousegold.com